5/07/2008

ΕΝΑ ΔΙΑΣΗΜΟ ΕΙΔΩΛΟ

CHÉ GUEVARA, ΕΝΑ ΔΙΑΣΗΜΟ ΕΙΔΩΛΟ.

Όλοι έχουμε ακούσει το όνομα Ché Guevara. O άνθρωπος αυτός ήταν ένα διάσημο είδωλο για πολλούς νέους σε όλο τον κόσμο. Ήταν διάσημος για την ωραία εμφάνιση του, την επαναστατική του φήμη, μα κυρίως για το ότι ήταν αποφασισμένος να παλέψει για τους φτωχότερους ανθρώπους και αρνήθηκε να υπακούσει στα πρόσωπα της εξουσίας.

Ο Ernesto Guevara γεννήθηκε στην Αργεντινή το 1928. Αποφάσισε να σπουδάσει ιατρική. Πριν γίνει ιατρός ταξιδέψε στην Αργεντινή με ποδήλατο .Δεν μεγάλωσε σε φτωχή οικογενοια και έπαθε σοκ όταν είδε ανθρώπους να ζουν σε μεγάλη φτώχεια.

Έπειτα δούλεψε σε όλη την Νότια Αμερική σαν εργάτης. Σε αυτή τη περίοδο, δούλευε σε ένα νοσοκομείο για λεπρούς στο Περού και είδε με τα μάτια του τη δυστυχία που προκαλούσε η ασθένεια αυτή. Ο Ché πηρέ το πτυχίο του στη ιατρική και ειδικεύτηκε στη δερματικές παθήσεις. Έτσι θα μπορούσε να ζήσει άνετα παίρνοντας ένα υψηλό μισθό.

Παρόλα αυτά συνέχισε να ταξιδεύει γιατί ήθελε να βιώσει τις συνθήκες των φτωχών ανθρώπων. Στη διάρκεια των ταξιδιών του πείστηκε ότι οι φτωχοί θα μπορούσαν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή μόνο αν είχαν τα εξής εφόδια :

Εκπαίδευση και δύναμη. Πίστευε ότι οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο με επανάσταση. Για το λόγο αυτό ανέβηκε στα βουνά, έγινε αντάρτης και πολέμησε έτσι με δύναμη και κουράγιο για τα πιστεύω του.

Αλλά δυστυχώς δεν έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να πραγματοποιήσει τους στόχους που έθεσε. Ρίσκαρε πολύ και τελικά αιχμαλωτίστηκε και εκτελέστηκε από το Βολιβιανό στρατό.

Ήταν όμως αργά να σταματήσουν την εξάπλωση των ιδεών του Ché, ο οποίος είχε γίνει θρύλος.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ Α.