2/26/2008

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ

Καταστρέφεται το δάσος του Αμαζονίου

Στο δάσος του Αμαζονίου ίσως κρύβονται τα μυστικά των παγκόσμιων κλιματικών μεταβολών, αλλά και οι λύσεις για τη σωτηρία του περιβάλλοντος, όπως υποστηρίζουν πολύχρονες μελέτες επιστημονικών φορέων. Κύριο μέλημα όλων το εμπόριο ξυλείας των πολυεθνικών που είναι ένας από τους κυριότερους λόγους αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου. Μερικά χρόνια πριν, εκτιμήσεις επιστημόνων τόνιζαν ότι αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, το δάσος θα έχει εξαφανιστεί σε 80 χρόνια.

Ισως η προοπτική αυτή φαντάζει πλέον αισιόδοξη, καθώς επιστημονικές μελέτες Βραζιλιάνων και Αμερικανών επιστημόνων, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, τονίζουν ότι ο ρυθμός αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου έχει υποτιμηθεί τουλάχιστον κατά 60%. Οι επιστήμονες στην έρευνά τους έκαναν χρήση υψηλής τεχνολογίας και δορυφορικών εικόνων, όπου μπορούσαν να αποτυπωθούν όλες οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την υλοτόμηση, περιλαμβανομένων και της επιλεκτικής υλοτόμησης όπου οι υλοτόμοι κόβουν δέντρα με βάση την αξία τους στην αγορά, αφήνοντας το γύρω δάσος άθικτο. Το κύριο εύρημά τους καταδεικνύει ότι όλη η περιοχή που είχε θεωρηθεί ως αποψιλωμένη, την περίοδο 1999 έως 2002, ήταν στην πραγματικότητα κατά χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα μεγαλύτερη. Παράλληλα, κατέγραψαν ότι το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα ήταν κατά 25% μεγαλύτερο, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Τα δάση βρίσκονται στην πρώτη θέση του ενδιαφέροντος, καθώς η απορρόφηση άνθρακα μπορεί να είναι το κλειδί για την επιβράδυνση των κλιματικών αλλαγών.

Εν τω μεταξύ, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 35 ετών έχει φτάσει στο Ικίτος, στο βορειοανατολικό Περού, η στάθμη του νερού στον Αμαζόνιο, το μεγαλύτερο ποταμό του κόσμου σε όγκο ροής υδάτων, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες Υδρολογίας στη Λίμα.

Είναι γνωστό, πως τα ύδατα του Αμαζονίου «ανατροφοδοτούνται» από το ίδιο το δάσος. Αλλά όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, αιτία της μείωσης είναι ο άνθρωπος.

ΓΙΩΡΓΟΣ Η.

2 σχόλια:

eddy είπε...

καλα που εχουμε και εσενα μηπως και κατανοησου καποιοι τη γινετε

γ.η είπε...

dikio exeis arage ua naistei kaneis gia ayto to symantiko uema??? aporo ????makari to euxomai!!krima einai na to katastrefoume
sosta ????
den pisteuo na fernete antirisi
???