4/02/2008

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η Παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, ύστερα από μελέτες και στη χώρα μας και αλλού, έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960.Είναι ξακουστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες καθώς προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου και από διάφορες μορφές καρκίνου, είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου κ.α.

Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών ζουν περισσότερο, ενώ πολύ σπανιότερα σε σχέση με τους Αμερικάνους και τους Βορειοευρωπαίους πάσχουν από καρκίνο εντέρου και στήθους ή καρδιακές παθήσεις Το μενού είναι απλό και στηρίζεται στη λυτή διατροφή( χορταρικά, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, αγνό τυρί, ζυμωτό ψωμί, ωμό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί

,λίγο σπιτικό κρασί και ψάρια!)

Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής ( η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ακόρεστων λιπαρών), προστατεύουν εκτός των άλλων, και το δέρμα από τα σημάδια του χρόνου, δηλαδή τις ρυτίδες. Και σε συνδυασμό με καθημερινή σωματική άσκηση( π.χ. περπάτημα, χορός κλπ) το Μεσογειακό διατροφικό μενού αποτελεί συνταγή για μακροζωία, υγεία και ομορφιά.

Το μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας αλλά και εμφάνισης ασθενειών όπως καρδιοπάθειες, καρκίνος, διαβήτης το κατείχαν οι κάτοικοι της Κρήτης

Η διατροφή τους περιλάμβανε σε καθημερινή βάση ψωμί και ακατέργαστα δημητριακά ( πηγή ενέργειας ,υδατανθράκων, και βιταμίνης B),φρούτα και λαχανικά (κυρίως, βιταμίνες Α και C) καθώς και γνήσιο ελαιόλαδο ( ελεύθερο σε χοληστερίνη και πλούσια πηγή βιταμίνης Ε).Έτρωγαν επίσης πολύ συχνά όσπρια και παραδοσιακό γιαούρτι, ψάρια και θαλασσινά, δικά τους πουλερικά ( πηγές πρωτεϊνών )καθώς τυρί ( πηγή ασβεστίου). Επίσης κατανάλωναν στη φυσική τους μορφή ξηρούς καρπούς και μέλι ( πηγές απαραίτητων αμινοξέων και μετάλλων )ενώ έκαναν και χρήση αγνού κρασιού.

Πολλοί επιστήμονες λοιπόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι αυτό το μοτίβο διατροφής ήταν το καλύτερο και αρχικά ονομάστηκε Κρητική Διατροφή.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: