Η παγκόσμια συνθήκη του Κιότο που στοχεύει στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, τέθηκε σε ισχύ, θέτοντας περιορισμούς στην έκλυση βλαβερών αερίων, που θεωρούνται υπεύθυνα για τις κλιματολογικές αλλαγές του πλανήτη. Αν και είχε συμφωνηθεί από το 1997, η συνθήκη του Κιότο τέθηκε σε εφαρμογή επίσημα στις 16/02/2005.
Πρόκειται για την πρώτη συνθήκη που έχει νομική δέσμευση για τον περιορισμό των αερίων που προέρχονται από 35 βιομηχανικές χώρες, τα οποία δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα εν λόγω αέρια, όπως για παράδειγμα το διοξείδιο του άνθρακα, θεωρούνται υπεύθυνα για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Τα αέρια αυτά εκλύονται κυρίως από αυτοκίνητα, εργοστάσια ηλεκτροδότησης και βιομηχανίες.
Μέχρι σήμερα, 141 χώρες έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο. Όμως, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία έχουν αρνηθεί να υπογράψουν. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η συμφωνία θα κοστίσει πολλά χρήματα, χωρίς να περιορίζει ικανοποιητικά τις εκλύσεις βλαβερών αερίων από αναπτυσσόμενες χώρες, όπως την Ινδία και την Κίνα. Σύμφωνα με την συνθήκη, οι βιομηχανοποιημένες χώρες έχουν διορία 7 ετών να περιορίσουν τις εκλύσεις αερίων κατά 5% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 1990. Ο επόμενος γύρος συνομιλιών σε σχέση με το πρωτόκολλο. Ο Υπουργός περιβάλλοντος της Ολλανδίας Γιαν Πρόνκ, που προεδρεύει της διάσκεψης, δήλωσε ότι πιστεύει πως η Συνθήκη μπορεί να διασωθεί ακόμη και χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ, πράγμα λίγο δύσκολο αλλά όχι απίθανο.
ΜΑΓΔΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου