3/12/2008

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Αγαπημένη μου τηλεόραση…

21 Ιανουάριος, 2008

Η τηλεόραση παραμένει το αγαπημένο “μέσο” των παιδιών.

Σύμφωνα με την έρευνα “ΚΙΜ Studie 2006“του MPFS στη Γερμανία 86% των παιδιών ηλικίας 6-7 ετών δηλώνουν ότι από τα “μέσα” που έχουν στη διάθεσή τους, δύσκολα μπορούν να πουν όχι στην τηλεόραση. Το ποσοστό μικραίνει όσο ανεβαίνει η ηλικία και φθάνει στο 60% για τα παιδιά 11-12 ετών.

Το αντίστοιχο ποσοστό για τον υπολογιστή ακολουθεί αντίστροφη πορεία ξεκινώντας από 7% και φθάνοντας στο 24%. Το διαδίκτυο ανέφερε μόνο το 1% των παιδιών φθάνοντας στην ηλικία των 12 ετών στο 4%. Τα υπόλοιπα μέσα έχουν πάνω κάτω το ίδιο ποσοστό σε όλες τις ηλικίες (βιβλίο 4-5%, εφημερίδες/περιοδικά 1-3%, ραδιόφωνο 2-3%, MP3 player 1-3%). Μόνος αντίπαλος της τηλεόρασης λοιπόν αναδεικνύεται ο υπολογιστής, ο οποίος χρόνο με το χρόνο κερδίζει έδαφος.

Πριν από μερικές ημέρες η ομοσπονδιακή υπηρεσία BZgA (Federal Centre for Health Education) κυκλοφόρησε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο με το σλόγκαν “Κάντε κάτι καλό για τα παιδιά! Διατροφή, κίνηση, χαλάρωση” , που περιέχει μεταξύ των άλλων και οδηγίες προς τους γονείς:

- Παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών δεν πρέπει να “παίζουν” καθόλου με την τηλεόραση και τον υπολογιστή.

- Στην προσχολική ηλικία (3-5 ετών) δε θα πρέπει να κάθονται περισσότερο από μισή ώρα μπροστά από τις συσκευές αυτές.

- Στην ηλικία που τα παιδιά πηγαίνουν στο Δημ. Σχολείο μία ώρα στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή είναι αρκετή.

- Τα παιδιά πρέπει να παρακολουθούν μια φορά την ημέρα μια συγκεκριμένη εκπομπή. Στη συνέχεια η τηλεόραση πρέπει να κλείνει.

- Το πρωί πριν το σχολείο, κατά τη διάρκεια των γευμάτων και πριν από τον ύπνο η τηλεόραση ή ο υπολογιστής πρέπει να είναι απενεργοποιημένα.

- Αν μια εκπομπή διαρκεί περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο, θα πρέπει να τη βλέπουν τα παιδιά με το βίντεο ή το DVD σε “δόσεις” που καθορίζονται ανάλογα με την ηλικία.

- Τα παιδιά δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να παρακολουθούν τηλεόραση μόνα τους και οι γονείς πρέπει να έχουν το νου τους ώστε να παρακολουθούν την εκπομπή που πρέπει.

- Η τηλεόραση δεν έχει θέση στο παιδικό δωμάτιο.

Οι οδηγίες απέχουν πολύ από τις καθημερινές συνήθειες που έχουν κυριαρχήσει. Αυτό διαπιστώνουν και αυτοί που τα προτείνουν. Για το λόγο αυτό συστήνουν να τα ακολουθήσουμε σταδιακά και με αρκετή υπομονή…

Αντιγραφή από το grigoris's weblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: