3/20/2008

ΠΑΟΚ


Μήπως καταλάβατε τι ομάδα υποστηρίζει ο Τόλης?

ΘΡΥΛΟΙ ΤΟΥ ΤΕΝΝΙΣ

Δύο μεγάλα ονόματα, δύο ζωντανοί θρύλοι θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι. Ο Μπιόρν Μποργκ και ο Τζον Μακ Ενρό θα συναντηθούν στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας στην πρεμιέρα του "Blackrock Tour of Champions". Στο γήπεδο θα παραταχθούν 17 τίτλοι Grand Slam μεταξύ των οποίων 8 Wimbledon.

Ο Μπιόρν Μποργκ και το Τζον Μακ Ενρό θα αναμετρηθούν για ακόμη μια φορά στο Μπέλφαστ στο "opening event" του "Blackrock Tour of Champions" το βράδυ της Παρασκευής. Ο Μακ Ενρό δήλωσε "Δεν ήμουν σίγουρος ότι θα ξανασυμβεί αυτό. Είναι μια ευχάριστη έκπληξη που θα μπορέσουμε να ξαναπαίξουμε αντίπαλοι" τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικάνος "Μου φέρνει ωραίες αναμνήσεις. Θα προσπαθήσουμε να παίξουμε αυτό που μπορούμε και κάναμε παλιά ώστε να φέρουμε λίγη από μαγεία στον κόσμο. Γνωρίζουμε ο ένας το παιχνίδι του άλλου και ξέρουμε τι ακολουθεί".

Ο Μπόργκ, στα 51 του πλέον, δεν πήρε μέρος στο περσινό event που έγινε πάλι στο Μπέλφαστ αλλά κατά τη διάρκεια της χρονιάς επανήλθε στο "circuit of legends". Ο "ξυλοκόπος" δήλωσε "Δεν γίνομαι νεότερος αλλά βρίσκομαι σε καλή φόρμα. Πρέπει να δουλέψεις σκληρά για τη φυσική σου κατάσταση ώστε να μπορείς να μείνεις όσο περισσότερο μπορείς στο court. Ήρθα εδώ γιατί δεν έχω ξαναέρθει και όσοι ήρθαν στο περσινό τουρνουά πέρασαν καταπληκτικά. Είναι πάντα ιδιαίτερο συναίσθημα να αντιμετωπίζεις τον Τζον από την άλλη πλευρά του net".

Για όσους είναι πιο μικροί και δεν το έχουν ζήσει, αλλά και τους μεγαλύτερους το tennisnews.gr σας θυμίζει ιστορικά στιγμιότυπα:

Δείτε έναν πόντο ανάμεσα σε δύο θρύλους

θοδωρής Τ.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ


Στις 12/2/2008 η Στ και Ε τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το χιονοδρομικό κέντρο ΄΄Σέλι΄΄. Ήταν η καλύτερη εκδρομή που πήγαμε ποτέ. Το αργότερο στις 11 είχαμε πάρει τον εξοπλισμό και ξεκινήσαμε το 2ωρο μάθημα χωρισμένοι σε μικρές ομαδούλες. Στην αρχή ήταν λίγο δύσκολα αλλά σιγά-σιγά αρχίσαμε να μαθαίνουμε και να κάνουμε μόνοι μας παίρνοντας το ΄΄λιφτάκι΄΄. Αφού παίξαμε και διασκεδάσαμε, κουρασμένοι πλέον παραδώσαμε τον εξοπλισμό και πήγαμε να ξεκουραστούμε και να φάμε σε ένα απ΄ τα ΄΄σαλέ ΄΄. Έπειτα όπως ήταν αναμενόμενο ακολούθησε μια μάχη χιονοπόλεμου ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια. Δυστυχώς μετά από καμιά ώρα γύρω στις 3 και μισή πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Πραγματικά όλοι περάσαμε τέλεια και περιμένουμε με αγωνία την επόμενη εκδρομή στην Αθήνα !!!

ΧΡΙΣΤΙΝΑ Α.

3/13/2008

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ


1891 Το μπάσκετ επινοείται στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, από τον καθηγητή Τζ. Νέισμιθ που έψαχνε να βρεί ένα ομαδικό παιχνίδι που θα τραβούσε το ενδιαφέρον των μαθητών του.

1983 Έγινε ο πρώτος αγώνας στην Ευρώπη μεταξύ των ομάδων της Εθνικής Γαλλίας και του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου YUCA.
1896 Ο πρώτος επαγγελματικός αγώνας μπάσκετ στο Νιού Τζέρσευ.
1921 Οι δύο λέξεις στο όνομα του παιχνιδιού ενώνονται. Το basket ball, γίνεται basketball.
1924 Η Marie Boyd βάζει 156 πόντους σε ένα επίσημο αγώνα γυναικείων ομάδων που έληξε 162-3.
1931 Ρεκόρ θεατών σε ένα τουρνουά μπάσκετ στο Πεκίνο. Ξεπέρασαν τις 70.000 σε τρείς μέρες.

1932 Ιδρύεται η FIBA (Διεθνής ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης) από τις εθνικές Ομοσπονδίες της Αργεντινής, της Τσεχοσλοβακίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Ελβετίας η Ελλάδα συμμετέχει στα ιδρυτικά μέλη με τη δική της ομοσπονδία. Πρώτος Πρόεδρος ήταν ο Ελβετός Leon Bouflard και Γενικός Γραμματέας ο William Jones.

1935 Έγινε το πρώτο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών στην Γενεύη και πρωταθλήτρια ανακηρύχθηκε η Λιθουανία.

1936 Για πρώτη φορά το ανδρικό μπάσκετ περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου.
1939 Οκτώ ομάδες συμμετέχουν στο πρώτο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα στις ΗΠΑ. Το πανεπιστήμιο του Όρεγκον παίρνει τον πρώτο τίτλο.
1940 Η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση αγώνα μπάσκετ από το Madison Square Garden.

1949 Ιδρύεται στην Αμερική το πρωτάθλημα του ΝΒΑ

1950 Αρχίζει το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής.
1951 Ρεκόρ θεατών. 75,000 άνθρωποι παρακολούθησαν στο ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου έναν αγώνα επίδειξης των Harlem Globetrotters.

1953 Αρχίζει το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών στο Σαντιάγκο της Χιλής
1954 Στο NBA μειώνουν το χρόνο της επίθεσης στα 24 δευτερόλεπτα. Το παιχνίδι γίνεται πιο γρήγορο.

1957 Έγινε το πρώτο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών σε επίπεδο Συλλόγων. Πρωταθλήτρια ανακηρύχθηκε η ASK RIGA.

1958 Έγινε το πρώτο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών σε επίπεδο ομάδων-Συλλόγων. Πρωταθλήτρια ανακηρύχθηκε η Slavia Sofias.

1953 Αρχίζει το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών στο Σαντιάγκο της Χιλής.
1968 Ρεκόρ θεατών και η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ελληνικού Μπάσκετ σε επίπεδο συλλόγων. Η ΑΕΚ νικάει τη Σλάβια Πράγας μπροστά σε 80.000 θεατές στο Παναθηναικό στάδιο και στέφεται Κυπελούχος Ευρώπης.

1976 Για πρώτη φορά το Γυναικείο Μπάσκετ περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Μόντρεαλ.
1989 Το παγκόσμιο συνέδριο της FIBA αποφασίζει να απαλείψει της διάκριση ανάμεσα σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες, δίνοντας σε όλους τους παίκτες το δικαίωμα να αγωνίζονται στις διοργανώσεις της.

1991 Τα 100 χρόνια του μπάσκετ εορτάζονται από εκατομύρια παίκτες και φίλους του παιχνιδιού σε εκδηλώσεις σε όλο το κόσμο. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στη γενέτειρα του μπάσκετ, στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ.

1992 Για πρώτη φορά επαγγελματίες παίκτες του NBA συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη Βαρκελώνη με την Αμερικάνικη εθνική ομάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ Τ.

3/12/2008

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Αγαπημένη μου τηλεόραση…

21 Ιανουάριος, 2008

Η τηλεόραση παραμένει το αγαπημένο “μέσο” των παιδιών.

Σύμφωνα με την έρευνα “ΚΙΜ Studie 2006“του MPFS στη Γερμανία 86% των παιδιών ηλικίας 6-7 ετών δηλώνουν ότι από τα “μέσα” που έχουν στη διάθεσή τους, δύσκολα μπορούν να πουν όχι στην τηλεόραση. Το ποσοστό μικραίνει όσο ανεβαίνει η ηλικία και φθάνει στο 60% για τα παιδιά 11-12 ετών.

Το αντίστοιχο ποσοστό για τον υπολογιστή ακολουθεί αντίστροφη πορεία ξεκινώντας από 7% και φθάνοντας στο 24%. Το διαδίκτυο ανέφερε μόνο το 1% των παιδιών φθάνοντας στην ηλικία των 12 ετών στο 4%. Τα υπόλοιπα μέσα έχουν πάνω κάτω το ίδιο ποσοστό σε όλες τις ηλικίες (βιβλίο 4-5%, εφημερίδες/περιοδικά 1-3%, ραδιόφωνο 2-3%, MP3 player 1-3%). Μόνος αντίπαλος της τηλεόρασης λοιπόν αναδεικνύεται ο υπολογιστής, ο οποίος χρόνο με το χρόνο κερδίζει έδαφος.

Πριν από μερικές ημέρες η ομοσπονδιακή υπηρεσία BZgA (Federal Centre for Health Education) κυκλοφόρησε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο με το σλόγκαν “Κάντε κάτι καλό για τα παιδιά! Διατροφή, κίνηση, χαλάρωση” , που περιέχει μεταξύ των άλλων και οδηγίες προς τους γονείς:

- Παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών δεν πρέπει να “παίζουν” καθόλου με την τηλεόραση και τον υπολογιστή.

- Στην προσχολική ηλικία (3-5 ετών) δε θα πρέπει να κάθονται περισσότερο από μισή ώρα μπροστά από τις συσκευές αυτές.

- Στην ηλικία που τα παιδιά πηγαίνουν στο Δημ. Σχολείο μία ώρα στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή είναι αρκετή.

- Τα παιδιά πρέπει να παρακολουθούν μια φορά την ημέρα μια συγκεκριμένη εκπομπή. Στη συνέχεια η τηλεόραση πρέπει να κλείνει.

- Το πρωί πριν το σχολείο, κατά τη διάρκεια των γευμάτων και πριν από τον ύπνο η τηλεόραση ή ο υπολογιστής πρέπει να είναι απενεργοποιημένα.

- Αν μια εκπομπή διαρκεί περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο, θα πρέπει να τη βλέπουν τα παιδιά με το βίντεο ή το DVD σε “δόσεις” που καθορίζονται ανάλογα με την ηλικία.

- Τα παιδιά δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να παρακολουθούν τηλεόραση μόνα τους και οι γονείς πρέπει να έχουν το νου τους ώστε να παρακολουθούν την εκπομπή που πρέπει.

- Η τηλεόραση δεν έχει θέση στο παιδικό δωμάτιο.

Οι οδηγίες απέχουν πολύ από τις καθημερινές συνήθειες που έχουν κυριαρχήσει. Αυτό διαπιστώνουν και αυτοί που τα προτείνουν. Για το λόγο αυτό συστήνουν να τα ακολουθήσουμε σταδιακά και με αρκετή υπομονή…

Αντιγραφή από το grigoris's weblog

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ?

Το αφεντικό στο εστιατόριο λέει στην Έφη που είναι σερβιτόρα να πάει φαγητό στους πελάτες με μια λέξη.

Ποια;


[Έφη-μερίδες]

ü Η Μαρία ρωτά το ξαδελφάκι της τι κάνει.Εκείνος απαντάει με μια λέξη που είναι προάστιο της Θεσσαλονίκης. Ποια είναι αυτή;

[καλαμαριά[καλά-Μαρία]

ü Πώς ονομάζουν οι πόντιοι τα έξι παιδιά μια οικογένειας;

[εξαδέλφια[έξι-αδέλφια]

ü Το ρολόι έχει πολλά ο φτωχός ελάχιστα.Τι είναι;

[λεπτά]

üΜια μοδίστρα και ένας κλέφτης έχουν μια βασική διαφορά.Ποια είναι αυτή;

[Η μοδίστρα σε ντύνει και ο κλέφτης σε….γδύνει]

ΑΣΠΑ Κ.

ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΡΙΦΩΝ

1. ΛΥΣΕΙΣΟ Θερβάντες

2. πρόεδρος των Η.Π.Α

3.Σωστό

4.Λάθος

5.Ο Θωμάς Έντισον

6.33 χρονών

7.Στις Κυκλάδες

8.Συνθέτοντας βαλς.

ΑΣΠΑ Κ.

ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ

Συνθήκη του Κιότο


Η παγκόσμια συνθήκη του Κιότο που στοχεύει στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, τέθηκε σε ισχύ, θέτοντας περιορισμούς στην έκλυση βλαβερών αερίων, που θεωρούνται υπεύθυνα για τις κλιματολογικές αλλαγές του πλανήτη. Αν και είχε συμφωνηθεί από το 1997, η συνθήκη του Κιότο τέθηκε σε εφαρμογή επίσημα στις 16/02/2005.

Πρόκειται για την πρώτη συνθήκη που έχει νομική δέσμευση για τον περιορισμό των αερίων που προέρχονται από 35 βιομηχανικές χώρες, τα οποία δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα εν λόγω αέρια, όπως για παράδειγμα το διοξείδιο του άνθρακα, θεωρούνται υπεύθυνα για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Τα αέρια αυτά εκλύονται κυρίως από αυτοκίνητα, εργοστάσια ηλεκτροδότησης και βιομηχανίες.

Μέχρι σήμερα, 141 χώρες έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο. Όμως, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία έχουν αρνηθεί να υπογράψουν. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η συμφωνία θα κοστίσει πολλά χρήματα, χωρίς να περιορίζει ικανοποιητικά τις εκλύσεις βλαβερών αερίων από αναπτυσσόμενες χώρες, όπως την Ινδία και την Κίνα. Σύμφωνα με την συνθήκη, οι βιομηχανοποιημένες χώρες έχουν διορία 7 ετών να περιορίσουν τις εκλύσεις αερίων κατά 5% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 1990. Ο επόμενος γύρος συνομιλιών σε σχέση με το πρωτόκολλο. Ο Υπουργός περιβάλλοντος της Ολλανδίας Γιαν Πρόνκ, που προεδρεύει της διάσκεψης, δήλωσε ότι πιστεύει πως η Συνθήκη μπορεί να διασωθεί ακόμη και χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ, πράγμα λίγο δύσκολο αλλά όχι απίθανο.

ΜΑΓΔΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ

WWF


Image

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς αποτελεί κομμάτι της διεθνούς οικογένειας του WWF (World Wide Fund for Nature), η οποία απαρτίζεται από 50 εθνικές οργανώσεις και αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος σε περισσότερες από 100 χώρες.

Ιδρύθηκε το 1990 από τον Λούκ Χόφμαν με την υποστήριξη του Έλληνα αρχιτέκτονα Θύμιου Παπαγιάννη, ως αυτόνομη εθνική οργάνωση με δικό της διοικητικό συμβούλιο. Έχει τη νομική μορφή Κοινωφελούς Ιδρύματος με έδρα την Αθήνα.

Αποστολή του WWF Ελλάς είναι να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της Ελλάδας ως αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογείου και να εμποδίσει – και μακροπρόθεσμα να αντιστρέψει – την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, στοχεύοντας στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.

Η δράση του WWF στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1969, πριν από τη σύσταση της εθνικής οργάνωσης, με πρώτο σταθμό τη συμβολή στην αποκατάσταση του δάσους της Καισαριανής στον Υμηττό. Στη συνέχεια, στήριξε το πρόγραμμα προστασίας Πρεσπών και βοήθησε στην πραγματοποίηση συνεδρίου για τους ελληνικούς υγρότοπους.

Από την ίδρυσή του το 1990, το WWF Ελλάς έχει υλοποιήσει περισσότερα από 70 προγράμματα δράσης. Αυτά αφορούν τους τομείς της ενεργούς προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος (προγράμματα ‘πεδίου’), τη διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, την τεκμηρίωση παρεμβάσεων σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας, αλλά και την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. ΜΑΓΔΑ

3/11/2008

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ !!!


Τα Πεύκα είναι το κοντινότερο προάστιο της Θεσσαλονίκης. Βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Χορτιάτη, απέναντι από το δάσος του Σέιχ Σου και καταλαμβάνουν μια έκταση 6.000 περίπου στρεμμάτων. Ο πληθυσμός τους, που έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, ξεπερνά τις 18.000.

Στα Πεύκα υπάρχουν πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά. Οι κάτοικοι της περιοχής εκκλησιάζονται στις δύο μεγάλες εκκλησίες που υπάρχουν και σε δυο μικρότερα εκκλησάκια που λειτουργούν μόνο στη γιορτή του αγίου τους. Δεν υπάρχουν εδώ άλλου είδους κρατικές υπηρεσίες, εκτός από την κοινότητα, γιατί μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ένα μικρό χωριό δίπλα σε μια πολύ μεγάλη πόλη.

Για τον ίδιο λόγο η αγορά τους είναι μικρή, αναπτύσσεται όμως με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Είναι πολύ γνωστά σε όλους για τις πολλές και πολύ καλές ταβέρνες τους, που βρίσκονται κατά μήκος του κεντρικού δρόμου και οι περισσότερες σερβίρουν σε «λαδόκολλα».

Εκτός από πολύ και καλό φαγητό, στα Πεύκα υπάρχει καθαρός αέρας και ωραία φύση, αφού απέναντι από την πόλη βρίσκεται το δάσος του Σέιχ Σου και στο κέντρο της το «άλσος Δελασάλ» με πολλά δέντρα και ωραίους χώρους για περίπατο και ξεκούραση.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ Α.

EΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ευπωπαϊκή Ένωση

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ιδρύθηκε στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου 1957 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 1959. Είναι συμφωνία ανάμεσα στη (Γαλλία , Δ. Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία) για την εγκαθίδρυση μιας κοινής αγοράς και για την προοδευτική προσέγγιση των χώρων-μελών, με σκοπό να αναπτύξει αρμονικά την οικονομία της κοινότητας, να εξασφαλίσει μια συνεχή και ισορροπημένη ανάπτυξη, μια αυξημένη άνοδο του βιοτικού επιπέδου και μια στενότερη σχέση ανάμεσα στις χώρες-μέλη.

Η Ελλάδα συνδέθηκε με την κοινή Αγορά τον Ιούλιο του 1961. Το1963 προστέθηκαν άλλα τρία μέλη(Αγγλία, Ιρλανδία, Δανία). Η επίσημη τελετή της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε στις 28 Μαρτίου 1979 στο Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ένωση των κρατών της Ευρώπης η διαδικασία της οποίας ξεκίνησε μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο με σκοπό την προσπάθεια ανασυγκρότησης μιας ανεξάρτητης δύναμης εκτός από την Αμερική και Ε.Σ.Σ.Δ.

Η Πορτογαλία μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1984.

ΜΑΓΔΑ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΠΥΓΜΑΙΟΙ

Οι Πυγμαίοι, φυλή της κεντρικής Αφρικής ,σε αντίθεση με τους ανθρώπους των ξένων χωρών, σέβονται και προστατεύουν το δάσος. Από αυτό μαζεύουν κυρίως καρπούς, ρίζες, φρούτα, φύλλα, μανιτάρια, έντομα και μέλι. Με τη συλλογή καρπών και την αλιεία ασχολούνται κυρίως οι γυναίκες ενώ οι άντρες ασχολούνται με το κυνήγι ελεφάντων, πιθήκων και αντιλόπης. Σημαντική είναι η γεωργία που απασχολεί περίπου τα 4/5 του πληθυσμού. Τα κυριότερα γεωργικά προϊόντα είναι η μανιόκα, το καλαμπόκι, το κεχρί, το σόργο, το ρύζι και οι γλυκοπατάτες. Ένα μικρότερο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με την κτηνοτροφία, εκτρέφοντας κατσίκες, βοοειδή και χοίρους.

Οι κοινότητες των Πυγμαίων αποτελούνται από ημικυκλικές μικρές καλύβες, που τις κατασκευάζουν οι γυναίκες των Πυγμαίων. Η θρησκεία τους είναι μονοθεϊστική. Ο θεός τους Χμβουν θεωρείται ο δημιουργός του κόσμου. Οι νεκροί θάβονται σε σπηλιές και οι αθάνατες ψυχές τους κατοικούν στον κόσμο. Οι Πυγμαίοι μιλούν κυρίως τη γλώσσα της φυλής Μπαντού.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ Α.

3/04/2008

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Το 6ο Πανελλαδικό Ιατροκοινωνικό Συνέδριο του Συνδέσμου μας,

πραγματοποιήθηκε στις 15 & 16 Νοεμβρίου 2002

με θέμα: «ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ»

με την επιστημονική συνεργασία της Ελληνικής Εταιρίας Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Α. Διαπιστώθηκε και επιβεβαιώθηκε – από όλους τους εισηγητές – ότι τα τροχαία ατυχήματα, αποτελούν για την Παγκόσμια κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, και κατά μείζονα λόγο για τη χώρα μας, Εθνικό και Κοινωνικό πρόβλημα άμεσης αντιμετώπισης.

1. Τα καταγραφέντα μεγέθη που συνιστούν και αναδεικνύουν το πρόβλημα (σε ετήσια βάση) είναι:

bullet

Στην Παγκόσμια Κοινότητα, καταγράφονται ένα εκατομμύριο θανατηφόρα οδικά ατυχήματα ετησίως (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας).

bullet

Στην Ε.Ε., σημειώνονται 3,5 εκατομμύρια οδικά ατυχήματα με 42.000 νεκρούς και 1,7 εκατομμύρια τραυματίες, εκ των οποίων το 10 – 12% θα περιπέσουν σε μόνιμες αναπηρίες. (οι αριθμοί αυτοί είναι υποτιμημένοι λόγω πλημμελούς καταγραφής).

Στην Ελλάδα, κατά μέσο όρο, σημειώνονται 22.000 οδικά ατυχήματα, με 2.100 νεκρούς και 32.000 τραυματίες, εκ των οποίων 3.200 έως 3.500 άτομα απολήγουν σε μόνιμες αναπηρίες. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε 24ωρο έχουμε 6 νεκρούς και 67 τραυματίες, από Τροχαία Ατυχήματα.

* Χαρακτηριστικά επισημάνθηκε ότι ο συνολικός αριθμός νεκρών και τραυματιών στη χώρα μας από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, τους Βαλκανικούς και της Κύπρου, είναι μικρότερος από το συνολικό αριθμό των νεκρών και των τραυματιών που προέκυψαν από τα τροχαία ατυχήματα για την χρονική περίοδο από το 1964 έως το 2000.

2. Τα τροχαία ατυχήματα καταγράφονται, ως πρώτη αιτία θανάτου για τα άτομα ηλικίας έως 40 ετών (ακολουθούν τα καρδιοαγγειακά προβλήματα και ο καρκίνος).

3. Το 80% νεκρών και τραυματιών – από τα τροχαία ατυχήματα – ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 16 – 44 ετών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειες, την δημογραφική εξέλιξη της χώρας, την κοινωνική συνοχή και την Εθνική Οικονομία.

4. Το κοινωνικο-οικονομικό κόστος των τροχαίων ατυχημάτων, σε ετήσια βάση, υπολογίζεται:

· Για την Ε.Ε. σε 160 δις Ευρώ (54,5 τρις δρχ).

· Για την Ελλάδα σε 2.500.000 Ευρώ (» 850 δις δρχ) μόνο για την απώλεια ζωής (νεκροί).*

* Ο αριθμός αυτός είναι πλήρως υποτιμημένος διότι δεν περιλαμβάνει το κόστος των τραυματιών και του ανθρωπίνου κεφαλαίου – (απωλεσθέν παραγωγικό έργο – πόνος, θλίψη, οδύνη) και άλλων παραμέτρων, τα οποία συνεκτιμούμενα ανέρχονται σε 1 δις Ευρώ.

Β. Η Ελλάδα (και η Πορτογαλία) βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο οδικής ασφάλειας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με υπερδιπλάσιο – κατά κεφαλήν – αριθμό θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, από τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. και σχεδόν πενταπλάσιο από τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που πρωτεύουν στο επίπεδο οδικής ασφάλειας.

Γ. Τα δύο τελευταία χρόνια, έχει καταγραφεί μικρή αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα, με αντίστοιχη μείωση σε νεκρούς και τραυματίες, η οποία εάν έχει συνέπεια και συνέχεια, υπολογίζεται ότι το 2015, θα επιφέρει μείωση κατά 40% στο αντίστοιχο αριθμό νεκρών σε σχέση με το 2000.

Γ1. Στις ημιαστικές περιοχές (δημοτικά και κοινοτικά δίκτυα) καταγράφονται τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα της τάξεως του 51%, και κατά τους θερινούς μήνες φτάνουν στο 55%, ενώ στο Εθνικό δίκτυο έχουμε ένα ποσοστό της τάξεως του 36%, και στο επαρχιακό δίκτυο 13%.

Δ. Παρά το γεγονός ότι στο τροχαίο ατύχημα εμπλέκονται, ο οδηγός (άνθρωπος), το όχημα και οι υποδομές του οδικού περιβάλλοντος (οδόστρωμα, σχεδίαση, σήμανση κ.τ.λ.) κύριος υπαίτιος θεωρείται ο οδηγός - ανθρώπινη συμπεριφορά – και η έλλειψη συμμόρφωσης του στις διατάξεις του Κ.Ο.Κ.

Ε. Καρδιά της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων είναι η ενημέρωση και η πρόληψη.

Στ. Ως πρωτογενείς παράγοντες ΠΡΟΛΗΨΗΣ στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατεγράφησαν, η ταχύτητα, το αλκοόλ και το κακό οδικό δίκτυο.*

* Για το οδικό δίκτυο:

Έχει ξεκινήσει η σύνταξη Εθνικού Σχεδίου για την οδική ασφάλεια, που περιλαμβάνει πλειάδα μέτρων για τη δημιουργία ασφαλούς οδικού περιβάλλοντος και την ασφάλεια των μετακινήσεων.

Αξίζει όμως να υπογραμμισθεί, ως απολύτως αποδεκτό, ότι η επένδυση στην οδική ασφάλεια ύψους 1 εκατομμυρίου Ευρώ, δημιουργεί αποφυγή κοινωνικο-οικονομικού κόστους μεταξύ 10 – 100 εκατομμυρίων Ευρώ (συντελεστής αποδοτικότητας 10 – 100).

Ζ. Ως δευτερογενής παράγοντας στη μείωση των τροχαίων θυμάτων, δηλ. των επιπτώσεων του γενομένου ατυχήματος (εκτός της ενημέρωσης και της πρόληψης), είναι η βελτίωση της φροντίδας και των υποδομών των τραυματιών, με στόχο τη μείωση των θανάτων και των σοβαρών αναπηριών.

Ζ1. Κυρίως κρίνεται απαραίτητη η βελτίωση των υπηρεσιών και των υποδομών της ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, διότι εξασφαλίζει τη ΧΡΥΣΗ ΩΡΑ και σώζει ζωές. (Αφορά την έγκαιρη παρουσία των μονάδων: της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού σώματος και του ΕΚΑΒ, για τη σύντομη μεταφορά και διακομιδή των τραυματιών στο νοσοκομείο).

Επίσης καταγράφθηκε η έλλειψη επικοινωνίας και συντονισμού των υπηρεσιών της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, λόγω διαφορετικού τηλεφωνικού αριθμού αναγγελίας του περιστατικού – 100, 199, 166 αντίστοιχα -.

Ζ2. Εξίσου απαραίτητη κρίνεται η αναδιοργάνωση των Τ.Ε.Π. (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) σε κάθε Γενικό Νοσοκομείο με αυτονομία και χωροταξική, εξοπλιστική και στελεχιακή αυτοτέλεια

Ζ3. Οι κλίνες των Μ.Ε.Θ. (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), κρίνονται εντελώς ανεπαρκείς, για το μεγάλο αριθμό των τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, ειδικώς σε περιπτώσεις μαζικών ατυχημάτων, (λεωφορεία κ.τ.λ.).

* Στην Ελλάδα 4 στους 6 θανάτους των τραυματιών,κρίνονται άδικοι, και οφείλονται στην ανεπάρκεια των υπηρεσιών Ζ1, Ζ2, Ζ3.

Στατιστικά στην Ελλάδα, αναφέρεται «κακή έκβαση» των τραυματιών σε ποσοστό 78%, έναντι του 30-35% των χωρών της Ε.Ε.

* Εκτιμάται ότι εάν το επίπεδο ποιότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών φροντίδας του τραυματία στη χώρα μας, πλησιάσει τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε., οι θάνατοι των τραυματιών των τροχαίων ατυχημάτων μπορούν να μειωθούν έως και 43%.

Η. Το 47% των παιδικών ατυχημάτων, οφείλονται στα τροχαία ατυχήματα, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχο Κέντρο παιδικού τραύματος.

Θ. Η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων απαιτεί επιμονή και υπομονή.

Όσο υπάρχει έστω και ένας νεκρός ή ένας σοβαρά τραυματισμένος συνάνθρωπός μας, από τροχαίο ατύχημα, δεν δικαιούμαστε να εφησυχάζουμε.

Απαιτείται υπεύθυνη, οργανωμένη και συνεχής προσπάθεια όχι μόνο από την Πολιτεία αλλά και από τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά και από κάθε πολίτη για να επιτύχουμε.

Έως ότου επιτύχουμε το μηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων (εάν αυτό είναι εφικτό), να θυμόμαστε ότι η Ιατρική αποκατάσταση των παθόντων δεν αρκεί, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ και η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΝΤΑΞΗ, στο κοινωνικό σύνολο, στα πλαίσια της Κοινωνικής μας αλληλεγγύης. ΠΡΟΚΟΠΗΣ Α.

3/01/2008

ΓΡΙΦΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΑ

ΒΡΕΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ!1.Τον <<Δον Κιχώτη>> έγραψε:

α}Ο Ντοστογιέφσκι

β} Ο Θερβάντες

γ}Ο Γκόρκι

2.ο Τζον Κένεντι ήταν:

α}Πρόεδρος των Η.Π.Α

β}Πρόεδρος της Αγγλίας

γ}Στρατηγός.

3.Στο βόρειο και νότιο πόλο, η μέρα διαρκεί 6 μήνες και άλλους τόσους η νύχτα.

Σωστό-Λάθος

4.Η χελώνα μπορεί να ζήσει και περισσότερο απο100 χρόνια.

Σωστό –Λάθος

5.Ο Τζέιμς Μπόντ υπήρξε πραγματικός κατάσκοπος στην Αγγλία

Σωστό-Λάθος

6.Ποιος μεγάλος εφευρέτης ανακάλυψε τον ηλεκτρισμό;

Α}Ο Γκράχαμ Μπελ

Β}Ο Βενιαμίν Φρανκλίνος

Γ}Ο Θωμάς Έντισον

7.Πόσο χρονών ήταν όταν σταυρώθηκε ο Χριστός;

Α} 25 χρονών

Β}30 χρονών

Γ} 31 χρονών

7.Που βρίσκεται η Νάξος;

Α}Στα Δωδεκάνησα

Β} Στα Επτάνησα

Γ} Στις Κυκλάδες

8.Ο Γιόχαν Στράους έγινε διάσημος:

Α}Ανακαλύπτοντας τα εμβόλια

Β}Συνθέτοντας βαλς

Γ}Εφευρίσκοντας τον ηλεκτρισμό.

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΣΕΛΙ


ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ......ΣΚΙ.

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΣΕΛΙ


Μερικές φωτογραφίες από την ωραία μας εκδρομή στο Σέλι.